Literaturrettigheder

20-12-2006 12:49:06

hej alle der ude.

Når i downloader, låner bøger på biblioteket, eller af en bekendt, og kopierer materiale fra en beskyttet kilde, så er i underlagt loven om rettighederne for litteratur mm. J.fn medialoven, samt loven om ophavsret.
Man kan pr. definitation frit downloade tekst/billeder/musik fra nettet, såfremt det er muligt, MEN husk lige, at man må kun kopiere/downloade, hvis den som har ophavsretten til det pågældende materiale har givet sin tilladelse.
Har han ikke det, er det ulovligt at gøre det, og man kan straffes for det.
Så kan man jo så efterfølgende sige, at hvis det ikke er den som har rettigheden til stoffet der har lagt det på nettet, så er man uden ansvar, men sådan er det bare ikke, og i den forbindelse kan jeg lige nævne, at det heller ikke er lovlight af aftage ting man ikke selv har stjålet.
Man skal sikre sig, at det materiale man downloader/kopierer er frit tilgængeligt, og kan man umidelbart ikke det, skal man lade være, hvis man ikke vil risikere en straffesag.
Moralen er en anden ting, og det må være op til enhver selv her at stå til ansvar for sine handlinger.
Man kan so m regel se om det materiale der er på nettet, eller i trykt form er beskyttet ved maækning, eller i en "tekstkolofon", som klart siger hvad man må gøre ved det stof man agter at tilegne sig, og respekter venligst dette, i hvertfald nå i er på disse sider.

Med venlig hilsen

Knast

knast

Svaret d.


Tilbage